Creativiteit
Wat is creativiteit eigenlijk?
Creativiteit wordt omschreven als het maken van iets wat er nog niet is. Bij creativiteit en creatieve processen gaat het erom iets te maken waarvan het eindresultaat nog onbekend is en dat vraagt vaak om een hele andere manier van denken die wij in onze resultaatgerichte maatschappij gewend zijn. Voor volwassenen kan het best nog een uitdaging zijn om een creatief proces aan te gaan zonder concreet einddoel en zonder oordelen als 'goed of fout'.
​
Maar hoe zit het nu eigenlijk bij een kind?
Bij kinderen komt creativiteit naar voren in een maakproces waarin het kind ontdekt,
verwondert, onderzoekt en experimenteert, zonder dat het eindresultaat bekend is.
Voorbedachte knutselwerkjes hebben in die zin dus ook weinig met creativiteit te maken.
Bij kinderen komt een creatief proces vaak vanzelf op gang door ze materialen aan te
reiken waar ze iets mee kunnen gaan maken. Juist wanneer het eindresultaat niet bekend
is heeft een kind de ruimte om eigen keuzes te maken. 'Wat kan ik ermee'? en
'Wat wil ik ermee maken'?
Kinderen zijn van nature inventief, worden geprikkeld door het onbekende en denken in
mogelijkheden. Dit zijn fantastische eigenschappen voor een creatief proces.
Tijdens creatieve processen worden veel verschillende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd. Denk aan zelfvertrouwen, motoriek en inventiviteit.
​
Het kan zijn dat een kind door ervaringen vindt dat iets niet goed is of niet goed genoeg is waardoor een kind minder zelfverzekerd is en kwaliteiten minder tot uiting komen.
Tijdens creatieve processen heb ik ervaren dat kwaliteiten naar boven kunnen komen waar je je voorheen nog niet van bewust was. Voor kinderen is het waardevol om dit te ervaren omdat ze hierdoor leren vertrouwen op zichzelf. Die vaardigheid nemen ze mee in hun verdere leven in onze snel veranderende maatschappij.
​
KiKuLa legt de nadruk en focus op het proces en is minder gericht op het eindresultaat. De nadruk leggen op het resultaat kan (faal)angst veroorzaken bij kinderen en jongeren. Op welke wijze is het resultaat tot stand gekomen? Meer vanuit het hoofd, gevoel of beide?
​
​
​