Trauma:
Veilig voelen is voor iedereen belangrijk. Voor kinderen en jongeren die een traumatische ervaring hebben meegemaakt voelt bijna niks veilig.
Een vertrouwensband opbouwen met een hulpverlener is daarom belangrijk zodat een kind zich veilig kan voelen. Persoonlijk hecht ik veel waarde aan dit proces. Wanneer het kind zich bevind in een veilige omgeving biedt dit een opening om bij gevoelens en emoties te komen en deze te uiten. Het gaat hierbij niet zo zeer om de gebeurtenis of wat het kind heeft meegemaakt maar om de ervaring en wat het kind in het huidige moment voelt en ervaart in het lichaam.

Creatieve expressie kan een effectieve manier zijn voor kinderen om een bepaalde situatie in beeld te brengen en hieraan een betekenis te geven. Ook de belevingspoppen Kiki en Joey kunnen hierbij ingezet worden en de handpoppen/knuffel dieren van De Stad van Axen in een gesprek. Dit heb ik meegemaakt en deze emotie voel ik nu in mijn lichaam. Compassie tonen en emotiecoaching vind ik erg wezenlijk. De verantwoordelijkheid en schuld ligt nooit bij het kind zelf. Alle emoties mogen er zijn. 

Een voorbeeld oefening:
Deze oefeningen draagt bij aan een gevoel van ervaren van veiligheid (Dr. Peter Levine). Neem op de eerste plaats een comfortabele houding aan die goed voelt voor jou. Plaats je rechterarm onder de oksel aan de kant van je hart en omhels deze met de rechterarm. 

Deze oefening draagt bij aan zelfregulatie van het lichaam. Wat voel je en ervaar je van binnen waneer je jezelf omarmt?
Ook voor mensen die eenzaamheid ervaren in deze tijd van COVID-19 kan deze oefening bijdrage aan warmte ontvangen door een knuffel aan jezelf te mogen geven. Accepteer die warmte en liefde die je aan jezelf geeft want JIJ mag er zijn. 

KiKuLa bloem.jpg
KiKuLa bloem.jpg
Zelfliefde1.jpg