top of page

Communicatie in de Stad van Axen

Communicatie is niet altijd even gemakkelijk. Ook niet altijd voor hoogbegaafde, hoogsensitieve of/en kinderen en jongeren met kenmerken van autisme en trauma. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een sterk rechtvaardigheidsgevoel bij deze kinderen en jongeren kunnen ze op een wijze reageren die weerstand oproept en boos of verdrietig kunnen reageren of dichtklappen. 

 

De Stad van Axen is een metafoor voor de mens met zijn verschillende gedragingen. Het gaat over hoe je met dingen omgaat, hoe je naar jezelf kijkt en met jezelf omgaat en hoe je je tegenover anderen gedraagt. Het gebruik van dierensymbolen maakt de Axenroos heel zinvol in het praten over (je eigen) gedrag en communicatie. Deze kunnen ook door jonge kinderen goed worden begrepen.

In de gespreksruimte van KiKuLa is een hoek gecreëerd met kaarten, opdrachten en knuffels/handpoppen van de 6 dieren (de uil, de leeuw, de hond, de schildpad, de steenbok en de havik) die in de Axenroos centraal staan ter ondersteuning voor kinderen om over communicatieproblematiek en gedrag te praten om beter met bijvoorbeeld grenzen stellen om te gaan, de wijk van de steenbok. Ieder dier heeft zijn eigen kwaliteiten en valkuilen en deze kunnen op een interactieve manier besproken worden met behulp van een lottospel en vragen. 

De dieren kunnen ook op een creatieve manier ingezet worden waarbij expressie tot uiting komt. Ga maar eens zitten en brullen als een leeuw, vlieg als een havik, verstop je als de schildpad, schud met je lichaam als een hond.

 

Stad van Axen2.jpg
KiKuLa bloem.jpg
Stad van Axen.jpg
Stad van Axen 2.jpg
bottom of page